? - Rust en ruimte in Zweden

Het belangrijkste wat je eigenlijk in Zweden moet doen is genieten van de alom aanwezige rust en ruimte. Zelfs autorijden wordt weer leuk als je lekker ontspannen kan rondtoeren. Dat komt goed uit want voor sommige dingen moet je wel eens een eindje rijden. Zweden is een groot land en niet alles is zo dichtbij (in kilometers) als in Nederland. Toch zijn er in de directe omgeving van het huis voldoende mogelijkheden om er op uit te gaan.

Zwemmen

Water is in Zweden nooit erg ver weg, er zijn talloze meren. Het dichtstbijzijnde meer is op slechts 200 meter van het huis. Als je bij het meer een paar honderd meter naar het zuiden loopt kom je bij een zandstrand waar het ook voor kleine kinderen veilig zwemmen is. Bij het strand is een schuilhutje en een openbare barbecue waar je gebruik van kunt maken. Ook is er een openbaar toilet. Iets verder, maar ook goed te belopen, is een ander strand. Op dit strand zijn een aantal kleedhokjes en een paar speeltoestellen.

Fietsen

De omgeving is een paradijs voor fietsers, er zijn tal van wegen en paden waar kunt fietsen. Het terrein is licht glooiend met zo nu en dan een pittig klimmetje. Zeker op een ATB zijn er vele rondjes te maken maar ook op een racefiets kan je je uitleven. In de omgeving van Frederiksberg zijn ook verschillende ATB-routes. Frederiksberg is ongeveer 40 km ten zuiden van Närsjö. Er staan in het schuurtje twee hybride fietsen waar je gebruik van kunt maken.

Wandelen

Bos alom, wandelen kan overal! In de omgeving zijn vele gemarkeerde wandelpaden (zie kaart). De wandelpaden zijn soms wel een beetje avontuurlijk. Doordat er weinig mensen wonen in het gebied zijn het zeker geen plat getreden paden en moet je wel eens over een omgevallen boom klauteren. Er zijn ook mogelijkheden voor meerdaagse tochten. Onderweg vindt je geen hotels maar wel leuke hutjes waar je kunt overnachten en eten koken. Behalve brandhout moet je dan wel alles zelf meenemen.

Kanovaren

Bij het huis zijn ook twee kano´s beschikbaar die je naar hartelust kunt gebruiken. Je kan niet alleen varen op het nabij gelegen meer maar je kan ook naar de rivier, de Västerdalsälven. Bij het huis is een aanlegsteiger maar wij hebben geen eigen plek. De boot kan dus niet bij het meer blijven liggen.

IJshockey

In Nederland kennen wij deze sport niet zo erg maar het is in Zweden minstens zo populair als voetbal bij ons. Zweden behoort op het gebied van ijshockey tot de wereldtop. Het nationale team heeft vele belangrijke prijzen gewonnen zoals olympisch goud en de wereldtitel. Een wedstrijd tussen Finland en Zweden is net zoiets als bij ons Nederland-Duitsland. Wij hebben meegemaakt dat in een vliegtuig de piloot de tussenstanden doorgaf. Het is dan ook leuk om eens een wedstrijd te bezoeken. Er wordt op hoog niveau hockey gepeeld in Mora en Leksand. Vooral wanneer deze beide teams tegen elkaar spelen is er sprake van een echte derby. Helaas voor Mora wint Leksand de laatste tijd wel vaak. Kaartjes zijn heel makkelijk te verkrijgen. Je kan ze reserveren via (Website ticnet) en ophalen bij een wedkantoor van ATG of direct boeken bij ATG. ATG wedkantoren vindt je overal, bijvoorbeeld in Nås bij de benzinepomp of in de meeste supermarkten. Wedstrijddata kan je vinden op de website van de teams uit Mora (Website Mora IK) of Leksand (Website Leksands IF).

Flygfesten

Iedere drie jaar wordt er in Dala Järna, 20 kilometer van het huis, een groot internationaal vliegevenement georganiseerd. Tijdens de laatste editie in 2015 zijn er ruim 40.000 bezoekers op dit evenement afgekomen, een onvoorstelbaar aantal. Vliegers en vliegtuigen uit de gehele wereld komen op dit evenement af. De koninklijke luchtmacht heeft in het verleden ook deelgenomen met een F16. Voor meer informatie zie (Website Flygfesten).

Vansbrosimningen

In het eerste weekeinde van juli vindt er in Vansbro een groot zwemevenement plaats. Dit is een zwemtocht over de rivier over drie kilometer en gaat deels tegen de stroom in. Op dit evenement komen jaarlijks zo een 10.000 zwemmers af. Het evenement wordt steeds groter. Naast het zwemmen wordt ook een halve triatlon georganiseerd, een fietstocht van 120 kilometer en nog veel meer. Voor meer informatie zie Lees meer.....

Siljan meer

Eén van de belangrijkste vakantiebestemmingen in Zweden is het Siljan meer. Dit meer ligt op ongeveer een uur rijden van Nås. Met een rondje rijden om het meer ben je vervolgens wel wat langer bezig maar je kan ook gericht plaatsen bezoeken. Lees meer.....

Schaatsen

In Zweden wordt ook steeds meer geschaatst. Als je geluk hebt kan er worden geschaatst vlak bij het huis maar vaak is sneeuw een vervelende spelbreker. Waar in ieder geval een mooie schaatsbaan is , is op het Runn meer tussen Borlänge en Falun. Wanneer de omstandigheden het toelaten wordt een baan geveegd van 60 kilometer. Op het Runn meer wordt ook jaarlijks in februari de Runn winterweek georganiseerd. Gedurende de week zijn er tal van ijsactiviteiten waaronder een aantal marathons georganiseerd door de Nederlandse KNSB. Het hele marathon peleton reist dan naar Zweden, samen met veel andere Nederlanders. (Website Runn-is)

Skiën

In de buurt van Frederiksberg is een klein skigebied. Verwacht hier geen spectaculaire pistes maar als je even aan het wintergevoel wilt proeven dan kan dat. Frederiksberg is ongeveer 40 kilometer ten zuiden van het huis (Website Säfsen). Betere mogelijkheden zijn er in Sälen. Sälen ligt ongeveer 150 kilometer van het huis in de richting van de Noorse grens. In Sälen is een groot skigebied met vele liften en afdalingen en ook voldoende ander vertier. Verwacht ook hier geen ellenlange pistes, de hoogteverschillen zijn niet zo groot als in de alpen (Website SälenFjällen).

Winkelen

Voor een dagje winkelen moet je wel wat verder weg. De dichtstbijzijnde grote plaats is Borlänge, ongeveer een uur rijden naar het oosten. In Borlänge heb je twee winkelgebieden, het centrum en Kupolen. Kupolen is een overdekt winkelcentrum en bevindt zich aan de doorgaande weg (Website Kupolen). Recent is het winkelgebied enorm uitgebreid met een aantal grote winkels als bijvoorbeeld Ikea, Intersport en Naturkompaniet (buitensport).

Stockholm

Wat verder weg maar voor Zweedse begrippen dichtbij ligt Stockholm. Het is ongeveer 4 uur rijden naar Stockholm maar er is ook een alternatief, de trein. Drie of vier maal per dag kan je vanuit Nås de trein nemen. Stockholm behoeft verder geen introductie. Het is aangenaam toeven en er is van alles te doen. De ligging, namelijk op een aantal eilanden, is erg mooi.


© 2024 - Narsjo.nl